Hårtap – plager flere enn du tror

 

Det blir sagt at håret er kvinnens vakreste pryd, så det er naturligvis også dramatisk for en kvinne å miste håret. Hårtap hos menn er en kjent problemstilling som knyttes til akkurat det å være mann. Å miste håret er helt normalt for kvinner og menn i alle aldre. Men håret har for mange stor personlig betydning og tap av hår er derfor ofte årsak til bekymringer, og for mange medfører hårtap reduser livsutfoldelse. Kvinnelig hårtap synliggjøres av tynnere og mer diffus hårvekst, i motsetning til menn som gjerne får helt skallede områder på hodet.

Det finnes flere årsaker til hårtap og det finnes ulike grader av hårtap. Som regel opplever de fleste av oss moderat hårtap og gjerne i forbindelse med graviditet, amming, stress, vektreduksjon, sykdom eller overgangsalder eller hormonforandringer i kroppen. I disse tilfeller regulerer kroppen dette selv og håret kommer tilbake når livssituasjonen vår har stabilisert seg.

 

De fleste vil oppleve håravfall og dårligere hårkvalitet i perioder av livet. Håret kan fortelle mye om hvordan det står til med kroppen, blant annet om du får i deg riktig og nok næring. Dårlig ernæring med mangel på proteiner og vitaminer er gjerne årsak til hårtap. Særlig utsatt er vitamin B, og mangel på ulike mineraler er kjente forklaringer på hårtap.

 

Om håravfall tilknyttet Cellegift (kjemo-terapi)

Et kjennetegn ved kreftsykdom er rask og ukontrollert celledeling. Cellegift virker best på celler i rask deling, og hårceller er nettopp av en slik karakter. Derfor er det å miste håret som følge av en slik behandling helt vanlig. Det er imidlertid individuelt hvor mye hår man mister. Noen typer cellegift kan gjøre at man blir tynnere i håret, mens andre gjør at man mister alt håret på hodet. Enkelte cellegifter fører også til at man mister håret på resten av kroppen. Mange opplever en ømhet i hodebunnen like før håret begynner å falle av.

Vi anbefaler deg at du tar kontakt med din frisør, så raskt du kan før behandlingen starter, slik at alt er klart når håret begynner å falle. Du kan dermed ha full fokus på å bli frisk! Vanligvis opplever de fleste håravfall 2-3 uker etter påbegynt behandling. Øyevipper og øyebryn tar gjerne litt lenger tid. Ved strålebehandling vil man kunne miste håret i det feltet som bestråles. Det er derfor kanskje ikke nødvendig med en helparykk, men snarere en hårdel kun på dette feltet.

 

Om Alopecia

Alopecia er fellesbetegnelse for ulike typer av en autoimmun hudsykdom som kjennetegnes ved flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen. Vanligvis starter sykdommen med en eller flere hårløse flekker i hodebunnen som er små, runde og glatte, og som deretter vokser seg større. Sykdommen forekommer både hos menn og kvinner i alle aldre. Det er ikke påvist at sykdommen er arvelig.

Årsaken til hudsykdommen alopecia er at kroppens immunsystem ved en feiltakelse angriper hårsekkene i huden, men hvorfor kroppen angriper disse hårsekkene er ikke avklart. Ved alopecia areata reduseres de berørte hårsekkenes produksjon drastisk, hårsekkene blir små og produksjonen av hår stopper opp for kortere eller lengre tid.

Les mer om Alopecia her http://www.alopecia.no/om-alopecia-areata

 

Lurer du på noe rundt hårtap, eller hvilke løsninger som finnes? 
Kontakt det Apollo Hårsenteret som er nærmest deg.
Klikk her for å komme til forhandler oversikten.